Лятото е най-предпочитаният сезон за предприемане на преместване на офиса или дома.

Въпреки топлото и приятно време местенето в този период от годината също има своите недостатъци. Като един от основните може да се посочи натовареността на фирмите за хамалски услуги.

1. Подгответе се за преместването отрано:

Много лесно биха протекли подготовките, ако се знае точната дата за извършване на дейността. По-трудно, е разбира се, ако се знае само периода, без конкретната дата. Въпреки това няколко месеца по-рано е добре да се направи проучване за избор на фирма за хамали, оценяване на оферти, уточняване на детайли.

2. Избягвайте петъците и уикендите като дати за преместване:

Това логично са най-желаните периоди и съответно дати за местене. И точно тогава хамалските компании са най-заети. Изместете цялата процедура за например началото на седмицата. Така може и да договорите по-добра цена и да имате повече варианти за избор на точна дата. Когато обаче, преместването задължително трябва да стане в петък, събота или неделя запазете своята дата доста по отрано.

3. Не се изкушавайте да наемате компании, предлагащи много ниски цени за транспорт и преместване:

Проверете какви са средните цени на пазара. Не се изкушавайте да изберете компанията, която предлага най-ниска или нереално ниска в сравнение с останалите оферта. Евтиното понякога излиза доста скъпо, така че може вместо да се ограничи бюджетът ви драстично да скочи или да имате непредвидени разходи.

4. Планирайте неочаквани промени в датата на преместване:

Когато не всичко зависи от вас и може да се наложи да смените датата за преместване, предварително договорете това с избраната фирма за хамалски услуги. Попитайте дали има такса за отказване или преместване на деня и часа, каква е тя и в какъв срок фирмата трябва да бъде уведомена, ако настъпи промяна на обстоятелствата.

5. Подгответе децата:

Говорете с тях и им обяснете какво се случва и защо. Бъдете обстоятелствени дотолкова, доколкото прецените че трябва да знаят те. Обяснете защо се местите, какво го налага и ги убедете или поне се опитайте че новото място е също толкова хубаво, колкото сегашното.

6. За самия ден на преместването на дома или офиса:

Проверете последно дали всичко е подготвено за пътуване, прегледайте листовете с описанието на кашоните, часа на пристигане на хамалите, чантата за път и тази за първите дни. Докато пътувате към новия си дом имайте в колата си вода и разхладителни напити.