Преди да опаковате багажа, да го натоварите в камиона и да ангажирате фирма за хамали, която да се заеме с преместването на дома в новата страна има още моменти, които трябва да бъдат проучени.

Всъщност най-лесно е да се съберат нещата, да се звънне на компания за хамалски услуги и те да доставят имуществото.

Но преди това има още моменти, които трябва да се вземат под внимание.

7. Разходите за живот

В много от страните стандартът на живот се различава драстично, сравнени една с друга. Така например в една държава покупката на нов автомобил може да отнеме година, в други няколко. Тук е много важно да се провери какви са цените на основните хранителни продукти, горивата, наемите. След това обаче идва времето за равносметка – какви са приходите, които ще се получават? Има ли вече осигурена работа или тепърва ще се търси след преместването? Какви са нивата на заплащане за местните и за чужденците в съответната индустрия?

Има ли възможност за повишение на заплатите, на какъв период става актуализацията, възможно ли е да се вземат допълнителни средства във вид на бонуси или друго стимулиране? Какъв е стилът на живот и традициите в съответната страна – например кога се пазарува за Коледа – основни намаления и планиране на покупките. Кои са основните празници в страната и какви са традициите за празнуване – например типична храна, ходене на гости. Има ли голяма разлика в цените на хранителните продукти – дали са местни или чуждо производство.

8. Възможности за връщане у дома

За да се получи гражданство в някои държави се изисква задължително непрекъснат престой в определен период от време. Така може да се окаже, че завръщането в родината ще бъде преустановено за определено време.

9. Гражданство

Какви са условията за придобиване на гражданство в съответната страна и дали това ще се отрази положително? Ако сте решили със сигурност да се преместите в чужбина, ще бъде добре да се провери и какви са условията за получаване на гражданство. Ако възнамерявате това да бъде родина и за децата ви – проверете какви са условията и за тях.

10. Езикът

Стягането на куфарите и преместването трябва да бъде много добре планирано и особено знанието на езика. Най-добрата практика със сигурност ще бъде на местно ниво, защото така имате по-голяма възможност за намиране на работа. Ако в дадената страна се говори език, различен от популярните, то е добре той да бъде научен. Така освен с технически възможности ще спечелите и с познаването на езика.