Лятото е най-предпочитаният сезон за преместване на дома.

Въпреки топлото и приятно време местенето в този период от годината също има своите недостатъци.

Като един от основните може да се посочи натовареността на фирмите за хамалски услуги.

1. Подгответе се отрано

Много лесно биха протекли подготовките, ако се знае точната дата за извършване на дейността. По-трудно е разбира се ако се знае само периода, без конкретната дата. Въпреки това няколко месеца по-рано е добре да се направи проучване за избор на фирма за транспорт и хамали, оценяване на оферти, уточняване на детайли.

2. Избягвайте петъците и уикендите като дати за преместване

Това логично са най-желаните периоди и съответно дати за местене. И точно тогава хамалските компании са най-заети. Изместете цялата процедура за например началото на седмицата. Така може и да договорите по-добра цена и да имате повече варианти за избор на точна дата. Когато обаче преместването задължително трябва да стане в петък, събота или неделя запазете своята дата доста по отрано.

3. Не се изкушавайте да наемате компании, предлагащи много ниски цени

Проверете какви са средните цени за хамалски услуги на пазара. Не се изкушавайте да изберете компанията, която предлага най-ниска или нереално ниска в сравнение с останалите оферта. Евтиното понякога излиза доста скъпо, така че може вместо да се ограничи бюджетът ви драстично да скочи или да имате непредвидени разходи.

4. Планирайте неочаквани промени в датата на преместване

Когато не всичко зависи от вас и може да се наложи да смените датата за преместване, предварително договорете това с избраната фирма за хамалски услуги. Попитайте дали има такса за отказване или преместване на деня и часа, каква е тя и в какъв срок фирмата трябва да бъде уведомена, ако настъпи промяна на обстоятелствата.

5. Подгответе децата

Говорете с тях и им обяснете какво се случва и защо. Бъдете обстоятелствени дотолкова, доколкото прецените че трябва да знаят те. Обяснете защо се местите, какво го налага и ги убедете или поне се опитайте че новото място е също толкова хубаво, колкото сегашното.

6. За самия ден

Проверете последно дали всичко е подготвено за пътуване, прегледайте листовете с описанието на кашоните, часа на пристигане на хамалите, чантата за път и тази за първите дни. Докато пътувате към новия си дом имайте в колата си вода и разхладителни напити.