Преместването може да бъде много тежка и уморителна задача, но с подходящите опаковъчни материали става изключително лесно. Във време, в което основните необходими артикули се продават във всеки хипер маркет трябва само списък с най-важните.

За снабдяване с подходящите опаковъчни материали, за преместване на дома или офиса, има два начина – разходка до близкия магазин със списък в ръка или покупка директно от транспортната компания.

В първия случай има едно разхождане повече, във втория цената на преместването ще се качи със сумата за материалите, но все пак е по-добре хамалите да ви доставят материали, защото ще са по-качествени и по-евтини.

Основното нещо, което е задължително да има са кашоните. Един от вариантите за снабдяване с различи по големина кашони е посещението на най-близкия магазин. Някои предават кашоните за рециклиране, други ги ползват за съхранение на продукти. И все пак това е един наистина безплатен начин за подсигуряване на кутии. Известна сума може да се инвестира в покупката на прозрачни контейнери за съхранение. В тях се поставят най – важните неща, които ще бъдат потърсени първи. Това е начина да намерите важните си вещи на новото място. А после лесно се превръща в място за  съхранение на шивашки принадлежности, дребни предмети или за гаража. И все пак ако решите да ви е удобно, обадете се на фирмата за преместване и попитайте за размери на кашоните които предлагат и цена. Те често ще ви предложат 3 или 5 пластови кашони, които са много здрави. Определено може да поръчате повече и тези които не сте използвали ще ги върнете.

Ето примерен списък с опаковъчните материали за преместване от първа необходимост:

  • Кутии в различни размери – малки, средни и големи. Добре е да се вземат и няколко кутии с вътрешно разделение както и пластмасови кофи.
  • Тиксо. Тиксото винаги е в списъка със задължителните опаковъчни материали. Две машинки за тиксо са добре дошли, защото винаги може да се намери помощник или едната да се развали. Минималното количество зависи от кашоните, но е добре да има поне 2 броя. Обикновеното тиксо върши отлична работа, като е добре да има повече. Самозалепващи етикети – поне една лента.
  • Инструменти за рязане и писане. Задължителни помощници в работата. Най-важните са: ножици, макетен нож, перманентен маркер за надписване на кашоните и цветни маркери за допълнително отбелязване на това кой кашон за коя стая е предназначен.
  • Други. Необходимите опаковъчни материали не свършват до тук, но в графата други има разнообразни по тип неща като: аеропол или бъбъл фолио, вестникарска хартия или специализирана хартия за опаковане на чупливи предмети, предпазни ръкавици за работа, подложки за защита на пода при местене на мебелите, одеяла или чаршафи за покриване на мебелите, огледалата и телевизора.