Преместването на дома вече е планирано, избрана е фирмата за хамалски услуги, която ще пакетира и пренесе вещите.

Остава ви само да чакате деня. Изникват обаче някои въпросa като например – какво да правим когато дойдат хамалите? Дали е необходимо да се приготви нещо предварително или пък да чакате те да ви кажат?

Дали трябва да предложите помощта си или да оставите хамалите да си свършат работата?

1. Бъдете подготвени, когато хамалите дойдат да опаковат

Какво означава това? Направете инвентаризация на дома и оставете само вещите, които ще вземете със себе си. Останалото – продайте, подарете или изхвърлете на боклука. Колкото по-стегнато и подредено изглеждат вещите за пакетиране, толкова по-лесно ще бъде на служителите да се справят със задачата. В това число влизат предварителната подготовка на хладилника – размразяване и почистване. Задължително е преди деня, в който вещите ще бъдат пакетирани да си приготвите вашата чанта или кутия за път – вещи от първа необходимост, ценности, пари, лекарства.

2. Помогнете на хамалите да свършат работата си по-бързо

Осигурете достъп до банята, подгответе сапун и кърпи за бърсане на ръце. Може да предложите на служителите и тонизиращи напитки като кафе и чай, както и леки закуски като например сандвич. Напълно възможно е те да ви откажат, но не е лошо да бъдете подготвени с тези неща. Допълнително улеснение – обяснете им какво трябва да бъде опаковано и транспортирано или само подготвено за пътуване в друг ден – според вашия предварителен план. Ако използвате услугата за предварителен оглед самата фирма ще има по-добра представа за обема на работата и ще ви даде по-добра цена за услугата.

3. Помогнете за по-бързо приключване на работата

Предишния ден може да свалите и приготвите всички неща от стените – огледала, снимки, картини, часовници. Време ще спести и ако сами опаковате по-елементарни неща като дрехи, обувки и книги. Подгответе техниката като предварително изключите и окомплектовате кабелите и устройствата. Колкото повече неща приготвите предварително, толкова повече време ще спестите и в зависимост от договорката с фирмата може да икономисате и някой друг лев.

4. Обезопасете периметъра на работа преди идването на хамалите

Ако имате малки деца или домашни любимци, при опаковане на вещите тяхното присъствие само би усложнило работата на компанията. Освен това е много възможно малчуганите да се наранят по време на опаковането. Осигурете на децата безопасно място за игра или намерете гледачка за този ден.