Електрониката е неизменна част от ежедневието на всеки съвременен човек. В домовете на повечето хора има поне телевизор, а при други и още много техника като компютри – лаптоп или настолен, игрови конзоли, принтер, скенер, ТВ бокс, мобилни телефони.

Опаковане на подобни стоки, които след това ще бъдат транспортирани по някакъв начин изисква внимание и особена прецизност.

Подбор на подходяща кутия

Първото нещо, от което се започва със сигурност е подборът на подходяща кутия за опаковане на съответния продукт. Препоръчително е да се използват оригиналните опаковки, но много често те отдавна са заминали на боклука. Така че трябва да се намери най – точната кутия, в която устройството да се побере, без тя да бъде твърде голяма или твърде малка. Големи и чувствителни техники като телевизорите с плосък екран може предварително да се опаковат с мека тъкан като одеяло например. След това се поставя в избраната кутия.

Кабелите

Много неприятен момент е наличието на топка кабели,чието предназначение е трудно за разгадаване. Всеки едни кабел без значение какво е свързвал трябва да бъде сгънат и пристегнат с ластик. При транспорт е задължително да няма образуване на ъгли, защото така кабелите ще се пречупят и няма да работят. Добра идея е на всеки един навит кабел да бъде залепено парче хартиено тиксо с надпис какво е свързвал. Така много по – лесно ще се инсталират отново всички техники. За да бъде свързването по – лесно може да се поставят различни по цвят лепенки в краищата на устройствата, които да съответстват на входовете в съответното устройство.

Дистанционни

Всички дистанционни управления трябва да бъдат с извадени батерии. При опаковането им за транспорт е добре да бъдат поставени в предпазни пликове. Най-добре е всяко едно дистанционно да бъде опаковано и поставено в един и същи кашон с устройството, с което работи. Батериите може да бъдат запазени в отделен плик или изхвърлени в обозначените за това места.

Външни устройства

CD, DVD и Blu-ray устройства, както и модерните ТВ боксове може да изглеждат по – лесни за опаковка, но това не е точно така. Ако в тях има дискове или флашки при преместване те трябва да бъдат извадени. Устройството се пренася в максимално близък до първоначалния вид, т.е. до оригиналната опаковка и състояние.

При преместването на принтери е задължително тонер касетите да бъдат извадени и опаковани отделно.