Преместването на ценни предмети е много сложна задача, особено, когато става дума за дълъг път.

За да сте сигурни, че всичко върви по план и ще получите своите ценни вещи непокътнати вижте нашите съвети:

1. Не пестете от материали за опаковане

Когато се налага да преместите ценни вещи от едно място на друго – било то офис или дом, в никакъв случай не пестете от опаковането. Снабдете се със стабилни кутии и кашони, които предварително да бъдат добре облепени с тиксо на съединенията. Намерете бабъл фолио, опаковъчни пуканки и задължително етикети с надпис „Чупливо“. Ако се чудите от къде да започнете с пакетирането – ценните вещи са добър избор. Отделете достатъчно време и се постарайте опаковката да бъде старателно стегната, уплътнена и добре оформена.

2. Задължително уведомете транспортната фирма и питайте за съвет

Хамалите, които ще занимават с товаро-разтоварната дейност на вещите трябва да бъдат напълно наясно, че има нещо ценно в багажа ви. И разбира се да се отнасят с него по подходящия начин. Ако има много ценности сред вещите ви може да се консултирате с арт хамали и да поискате съвет за транспорта на тези предмети. Фирмите, които често се занимават с подобни услуги имат по-широк поглед върху процеса и могат да дадат съвети за правилното преместване.

3. Тежките ценности

Когато става дума за местене на тежки ценни предмети намерете специални кутии, които са по-плътни и с по-голяма издръжливост на натоварване. Постарайте се да намерите опаковки, които да пасват по големина и да не изискват запълване на голямо пространство с допълнителни материали като например опаковъчни пуканки. Поставете етикети, обозначаващи че кашона е тежък. Ако има определена посока, в която да се поставя кутията поставете и такъв етикет, който сочи с коя страна нагоре да се постави кашона.

4. Предмети с ръбове

За да омекотите ръбовете и да предпазите рамките на картините например може да ги увиете в одеяла. Така ръбовете вече не са толкова остри и вероятността да се наранят при  транспорта е много по-малка.

5. Внимавайте, когато носите ценности със себе си

Ако нямате доверие на транспортни фирми, а пък ценностите ви не са с голям обем може да ги вземете със себе си. Тук обаче е много важно те да не бъдат изложени на показ. Приберете ги в непретенциозна кутия и ги дръжте на сигурно място в колата или багажа си.