Преместването на дома не винаги е планирано и макар най-доброто време за това да е в летните месеци, може да се наложи да стане и през зимата.

Сезонът разбира се има своите особености и доста неблагоприятни за такива дейности дни. Колкото и да се консултирате с прогнозата за времето няма гаранция, че снежинките не биха се посипали изневиделица.

Как да се подготвите за преместване през зимата и да си осигурите максимален комфорт и безопасност както за вас, така и за хамалите, които ще докарат вещите?

1. Подгответе новия си дом

Тук влиза предварителна проверка на отоплението и осветлението. Ако помещението не е отоплявано дълго време са необходими няколко дни за да се постигне приемлива температура. Включвайте отоплителните уреди или пуснете парното, ако жилището е с  централно парно няколко дни преди нанасянето. Все пак на всички трябва да е комфортно и най-вече топло. Ако се нанасяте в чисто ново жилище – уверете се, че имате включено осветление. Когато новата дестинация е в друг град помолете някой да свърши това вместо вас, ако нямате възможност да пристигнете в новия си дом по-рано.

2. Почистете снега и осигурете достъп

Постарайте се да изчистите добре всички пътечки около новото жилище. Проверете дали има места за спиране на камиона с вещите и дали те са добре почистени. Постарайте се да предоставите бърз, лесен и безопасен достъп на хамалите, които ще носят багажа ви, както и за самите вас.

3. Пригответе стария си дом за преместването

Почистете снега и заледяванията. Направете безопасен коридор за достъп до всички стаи и вещи. Постелете картони по пода,  за да предотвратите внасяне на мърсотия и сняг отвън. Имате под ръка лопата за сняг, сол и пясък. Съвсем не е изключение тези средства да ви влязат в употреба ако закъса собственият ви автомобил например или пък този на хамалите. Подгответе си добра екипировка – шапка, ръкавици и винаги имайте под ръка топли напитки – кафе, чай, шоколад. Подсигурете си по-големи количества и ги споделете с хамалите, които ви помагат за работата.

4. Ами ако времето в този ден не позволява преместване?

Говорете с фирмата за хамали, която сте избрали и проверете каква е тяхната политика в този случай. Осигурете си резервен вариант за всеки случай – преспиване у приятел, престои в хотел. Ако се притеснявате от лошо време може предварително да се разберете с фирмата за хамали какво да предприемете в случай на такава аварийна ситуация.