Стреч фолиото е сред задължителните материали, които трябва да се набавят когато предстои преместване на дома или офиса.

С него се опаковат както на големи предмети като дивани и килими, така и дребни неща като кутии с винтове и болтчета за да не се отварят при транспортиране. Тъй като стреч фолиото залепва само за себе си, не са необходими лепила или тиксо за да се затвори опаковката. Добре е да има поне два различни размера фолио – голяма ролка, с която да се обвият мебелите и малка, за по – дребни детайли. Удобството на този материал е сравнително ниската цена и лекотата на работа. Може да се закупи както от компанията, която ще поеме транспорта, така и от повечето магазини за строителни материали.

Какви са основните приложения на стреч фолиото при опаковане на мебели? Ето няколко:

1. Опаковане на големи мебели или подови постелки.

Диванът трябва да бъде добре почистен и преди да се обвие в стреч фолио върху него се поставя мека повърхност като чаршаф или одеяло. Особено внимание трябва да се обърне на ъглите, защото те са особено уязвими. Там може да се постави допълнителен слой фолио, за да бъде опаковката по – здрава и стабилна. Така той е предпазен от нараняване на повърхността при транспорт.

2. Пакетиране на детайли.

Ако краката на столовете или масата се махат, то те трябва да бъдат отстранени и увити в стреч фолио. Така полученият пакет е стабилно хванат и всички части са на едно място.

3. С малък размер стреч фолио лесно се пакетират подвижните части на шкафовете като например чекмеджетата.

А останалото в тях пространство може да се запълни с други вещи и след това да бъде опаковано с фолио.

4. Опаковането на мека мебел с фолио не само я предпазва от нараняване на повърхността при местенето, но и от натрупване на прах.

Колкото и чист да е камионът, който ще вози мебелите, няма как да се избегне риска от цапане.

5. Обвиване на предварително навитият на руло килим, пътека или друга подова постелка се обвива във фолио.

Така подготвен за транспорт този елемент заема малко място, стои стегнато и се избягва риска от разопаковане докато се вози.

6. За допълнителна сигурност в стреч фолио може да се пакетират и кашоните с например чинии и чаши.

Фолиото добавя допълнителна здравина на картонената опаковка.