Комплексните хамалски услуги са много предпочитани, защото така се осигурява прехвърляне на повечето количество работа по преместването в професионални ръце.

Изключително важно е обаче, да се избере фирма за транспортни услуги, с която може да се договори оптимална цена за хамалски услуги.

Как може да стане това?

1. За какъв обем багаж става дума?

Ориентацията по тарифите на фирмите зависи от това какъв ориентировъчно ще бъде товара. В зависимост от това се избира и съответния брой хамали, които да бъдат ангажирани и размера на превозното средство. Разбира се разликата в цената идва от големината на ангажирания транспорт – колкото по – голям е камиона, толкова по – скъп е превоза.

2. Транспортни услуги.

Ако фирмата за хамали няма да се заема с опаковането на вещите, а само с техния превоз, какво е разстоянието, което трябва да се измине? Не е за подценяване факта, че много фирми имат твърди цени за определени граници на града – например до Околовръстен път. След това заплащането е на изминат километър. Дали обаче се заплаща и двете посоки, трябва да бъде предварително проверено.

3. Опаковане на вещите.

Дали фирмата за хамалски услуги ще се заеме с опаковането на багажа или това ще бъде свършено от клиента? При използването на опаковъчни материали, закупени от фирмата за хамалски услуги може да се използват различни отстъпки. Ако път клиента иска сам да свърши тази работа му трябва само повече свободно време

4. Специфични тежки и обемни предмети.

Когато в жилището има тежки или обемни предмети като например пиано, метални каси, специфично оборудване или машини това може да оскъпи цялата услуга. Когато се търси комплексна цена за цялостно преместване, тези по – специфични предмети задължително се отбелязват отделно.

5. Нужда от разглобяване и сглобяване на мебели.

Тази дейност може да се възложи на компанията, която ще се заеме с хамалските услуги. Необходимо е обаче това да бъде уточнено предварително.

6. Време на преместване.

Ако преносът се извършва в ненатоварен сезон или период от месеца може да се потърси по – ниска цена поради намалената ангажираност.

Комплексната цена може да бъде договорена спрямо различни критерии. Когато се търси компания за преместване е задължително да се изпрати списък с основните параметри – количество багаж, техника, специфични предмети, допълнителни услуги, поръчка на опаковъчни материали. След подаването на запитванията към няколко компании и получаване на ценови предложения може да се направи повторно запитване за евентуално намаляване на цената, като се извадят или намалят обемите на някои от използваните услуги.