Преместването в нов дом определено не е лесно занимание и далеч не е приятно.

Всички кашони и пакети с вещи, които трябва да се опаковат и транспортират, а после отново да се разопаковат. Именно за това много хора използват услугите на професионални транспортни фирми или известни още в България като хамалиски фирми. Какво обаче се включва при определяне на цената за преместването? Ето основните точки, които задължително се калкулират при ценообразуването:

1. Преместване от – до.

Първото нещо, което влиза в основата на цената е разстоянието. Например някои компании вземат цена на километър разстояние, други имат твърди цени за транспорта между големите градове. Въпрос на фирмена политика.

2. Големина на жилището, което ще бъде местено.

Дали става въпрос за преместване на офис, едностаен апартамент или мезонет – разбира се има разлика в количеството на товара и съответно броя на кашоните. Фирмата, която ще се заеме с транспорта трябва да има представа какъв камион да се изпрати – дали по-голям или по-малък. От този факт често зависи и броя на служителите, които ще бъдат ангажирани по конкретния проект.

3. Има ли асансьори на точките за товарене и разтоварване?

Това е един от важните въпроси, който ще ви попитат на първи разговор. От това зависи фирмата колко човека ще ви изпрати и колко време ще работят. Повечето обемисти предмети се свалят със специални колани и техники по стълбите, но естествено за по-малките се ползва асансьор. Често на местата има асансьори, но не може да се ползват за товаро-разтоварни услуги.

4. Опаковъчни материали.

Дали те ще се осигурят от фирмата или ще се закупят предварително от клиента? Този факт отново повлиява върху цената на преместването. Фирмите обикновено предоставят възможност за покупка на опаковъчни материали от тях, но те могат да бъдат и предварително закупени от клиента или предварително доставени от фирмата. Сред най-често предлаганите от специализираните компании са: тиксо, кашони, стреч фолио, аеропласт за пакетиране на чупливи предмети и други.

5. Труд от хамали.

Това също е от важните фактори, калкулирани в цената на преместването. Обикновено сумата е фиксирана и се отчита времето, в което специалистите са заети. При хамалските услуги често може да видите големи разлики в цената за часова ставка, но по-ниските цени са свързани с по-ниско платени хамали, което трябва да ви навежда на мисълта, че не са професионалисти.

6. Времето от годината, в което ще се извърши преместването.

Дали се планира този момент да стане през лятото или през зимата? Да, това също има значение за определяне на цената. В по-натоварените сезони стойността може да бъде по-висока. И нека не забравяме, че зимата всичко става малко по-бавно и малко по-трудно.

Добра идея за предварителна калкулация е използването на безплатен предварителен оглед. Клиентите, които се възползват от тази услуга получават по-добра представа от цената на преместването. Посещението от служител на компанията дава възможност за запознаване на двете страни. Това пък е допълнителна гаранция за клиента и предварителна представа за това какво да очаква и какво остава да се свърши от негова страна.