Преместването определено е доста трудна задача. Дори да става дума за преместване на дома или офиса в близка сграда или на късо разстояние работата с опаковането на вещите си остава.

Когато за преместване не се използва компания за хамалски услуги е добре да се подсигури безопасността на помощниците.

1. Ръчна количка за товари.

Безспорно е сред незаменимите помощници при преместване. На нея се товарят всякакви кутии, кашони, по – малки вещи. Не е подходяща обаче за транспортиране на големи мебели като дивани, фотьойли, гардероби секции. Инвестицията в нова такава ръчна количка само за преместване на дома може да не е оправдана. Така че може спокойно да се разпитат познати и приятели дали някой няма такава или подобна. С нея лесно се товарят и карат кутиите с вещи, които иначе може да имат сериозно тегло ако са пълни с например сервизи за хранене, кухненска посуда, книги. Е, каквото и да има, все пак е по – удобно да се вози, отколкото носи товара.

2. Трениране на правилно повдигане на тежки вещи.

Усвояването на подобно умение ще помогне и за в бъдеще да се избягват травми. Най – важното е повдигането да се прави от клекнало положение, а не от изправено. Когато тялото е в изправено положение тежестта се поема от гърба. А болки в гърба, по време на преместване може да помрачи щастието от нанасянето в нов дом.

3. Носене на ръкавици.

По време на преместването вероятно ще се наложи носене на различни по големина и тежест предмети. Поставянето на работни ръкавици е задължително условие и предпазна мярка. Много е вероятно да се получи някакво нараняване, макар и дребно. Е, колкото и да е дребно си е изключително неприятно и ще спъне целия планиран процес по преместването.

4. Обезопасяване на децата.

Докато възрастните се занимават с пренасянето на вещите, малките трябва задължително да бъдат заети с нещо. Когато местенето е в един и същи район или близък такъв може да се ангажира бавачка, съсед, баба и дядо, роднини – каквото има под ръка за случая. Това е особено важно, ако децата са доста малки и няма как да се включат в преместването. Ако са наблизо може да ги вземете когато сте готови и вече може да се нанасят в новия дом.

5. Повишено внимание към леснозапалимите вещества.

По възможност е добре подобни неща да бъдат изхвърлени. Бои, разредители, битови химикали. При пренасянето на домакински почистващи препарати, кутиите трябва да бъдат плътно затворени и всички неща вътре добре закрепени за да се предотврати всякаква опасност от пожар.